gullendeut.reismee.nl

Russen?

VS en Noorwegen verbeteren oog op grens naar Noord-Rusland

Een uitgebreid testprogramma met de nieuwe radar staat op het punt om het gemoderniseerde GLOBUS-systeem in 2022 operationeel te hebben.

Door

Thomas Nilsen

17139

16 november 2018

In Vardø, een klein vissersdorpje op een klein eiland aan de kust van Noorwegen aan de Barentszee, vormt de enorme militaire radarinstallatie de skyline. Als u bij helder weer over het water naar het oosten kijkt, ziet u de kustlijn van het Russische Vissersschiereiland, een noordelijke appendix van het Kola-schiereiland.   

Officieel heeft de inlichtingendienst die de faciliteit beheert nog nooit het woord 'Rusland' gezegd bij het uitleggen waar de radars naar op zoek zijn.

"Het GLOBUS-systeem zorgt voor voortdurende toegang tot belangrijke en relevante informatie van nationaal belang," zijn de introductiewoorden van de Norwegian Intelligence Service (NIS) bij het maken van een publieke verklaring over de lopende modernisering.

Moskou vreest echter dat de radars kunnen worden gebruikt om intercontinentale ballistische raketten te volgen en de activiteiten van de noordelijke vloot te volgen.

Op 24 maart 2017 maakten negen Russische vliegtuigen een nepaanval op Vardø. De vliegtuigen, inclusief bommenwerpers, vertrokken vanaf vliegbases op het schiereiland Kola en vlogen in aanvalsposities vanuit de Barentszee. Geen van de vliegtuigen schond het Noorse luchtruim, maar zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken in Oslo het uitdrukte : "... dergelijk gedrag bevordert geen goede betrekkingen met de buurlanden."

Het is geen geheim dat de vloot van nucleair aangedreven onderzeeërs achter Rusland hun thuishaven heeft. Waaronder de ballistische raket onderzeeërs van de Delta-IV en Borei-klasse in de gesloten marine stad Gadzhieyvo, een afstand van 148 kilometer van Vardø.

Het GLOBUS-radarsysteem bevindt zich sinds de jaren 1950 op de heuvel boven Vardø, altijd als samenwerking tussen Noorwegen en de VS. De verschillende radars hebben nummers. Nu is het de GLOBUS I-radar die wordt vervangen door de GLOBUS III-radar. Sinds 2001 is er geen II meer in gebruik.

Rusland gebruikt een raketsysteem op 70 km van de Noorse Vardø-radar

Oefeningen met de raketten die zijn ontworpen om bovengrondse doelen uit te schakelen op een afstand van maximaal 150 kilometer worden dit najaar uitgevoerd.

Door

Thomas Nilsen

56341

07 augustus 2019

Het is de persdienst van de Russische noordelijke vloot die woensdagavond informeert over de verplaatsing van het kustraketsysteem van de Bal (NAVO-naam SSC-6 of Sennight) van zijn permanente inzetlocatie naar het schiereiland Sredny aan de kust naar de Barentszzee.

Sredny-schiereiland is het kleinere schiereiland tussen de Pechenga-baai en het schiereiland Rybachny (Fisher), een noordwestelijke bijlage van het schiereiland Kola.

Op dagen met blauwe lucht is de kust van het schiereiland Sredny zichtbaar vanuit Vardø, de Noorse stad die bekend staat om het Globus-radarsysteem dat wordt beheerd door de inlichtingendienst van het land.


De radars zijn al lang een doorn in het oog van de Russische veiligheidsrelaties met Noorwegen.

Woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zei in mei rechtuit dat Rusland tegenmaatregelen zou nemen omdat er momenteel een nieuwe en modernere radar in aanbouw is in Vardø.


"Het lijkt me duidelijk dat militaire voorbereidingen in de buurt van Rusland of andere grenzen niet kunnen worden genegeerd door onze of andere landen," zei Zakharova zoals geciteerd door de Barents Observer .

Ze vervolgde: "We nemen aan dat we responsmaatregelen zullen nemen om onze eigen veiligheid te waarborgen."

Sredny Peninsula ligt op 35 km van Grense Jakobselv, de kleine rivier die de Noors-Russische landgrens vormt in het noorden. Afstand van het ingezette raketsysteem tot de stad Kirkenes is 65 km.

Bal is een mobiel kustraketsysteem dat na 2004 in gebruik wordt genomen, hoewel het waarschijnlijk is dat het nu ingezette systeem de gemoderniseerde versie is die onlangs is gepresenteerd. De gebruikte raket is de Kh-35 turbojet supersonische cruise anti-schip raket met een 145 kg kernkop waarvan een volledig geladen eenheid acht raketten vervoert voor een totaal van 32 raketten in een salvo van de vier voertuigen, plus herladen voor een andere golf.  

Hoewel het primair gericht is op het richten van oppervlakteschepen, kan het raketsysteem ook worden gebruikt tegen landdoelen.

 

Het raketsysteem is nu verplaatst naar het Sredny-schiereiland op korte afstand van Noorwegen en de Varanger fjord is afkomstig van de raketafdeling van de artilleriebrigade van de Northern Fleet.


De 536e Coastal Missile and Artillery Brigade van de Northern Fleet, gericht op het beschermen van de onderzeese troepen, is gevestigd in Snezhnogorsk, ten westen van Polyarny, en het Bal-systeem is waarschijnlijk van daaruit verplaatst.

De persdienst van de Northern Fleet meldt dat 60 militairen en 15 eenheden militaire hardware bij de verhuizing betrokken waren.

"Op het schiereiland [Sredny] zal het personeel van de divisie werken aan de voorbereiding van de Bal-complexen voor het schieten op oppervlaktedoelen, en een raketaanval uitvoeren tegen een groep voorwaardelijke imitatie vijandelijke schepen met imitatie," luidt het persbericht.

De eerste praktische schietpartijen met de raketten zullen dit najaar plaatsvinden tijdens geplande oefeningen van de Northern Fleet.


Het nieuws over het verplaatsen van het raketsysteem naar de kust over de fjord vanaf de Vardø-radars komt twee dagen nadat de Russische marine een uitgebreide live-schietoefening aankondigde voor vier speciale gebieden in de Noorse Zee buiten de provincies Nordland en Troms in Noord-Noorwegen , een beweging die sterk wordt bekritiseerd door het ministerie van Defensie in Oslo.

De toegenomen militaire activiteiten van Rusland in de nabijheid van het Noorse grondgebied komen slechts enkele dagen na de dood van het meer dan 30 jaar oude mijlpaal Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) -verdrag, dat de Verenigde Staten en Rusland verbood landraketten met een bereik tussen 500 en 5.500 kilometer.

Reacties

Reacties

Els kleijn

Wat is dat Eigenlijk een bizarre foto , die grote “ bollen”en die kleurige huizen daar beneden
Groter contrast kan ik niet bedenken

Made

Het is heel byzonder daar

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!